Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Lovisakören

01.06.2017 kl. 00:45

Lovisakören är en svenskspråkig blandad kör i Lovisa i Östra Nyland. Kören består av ca 30 medlemmar och har i stort sätt gjort det sedan starten 1980. Som körens dirigent fungerar i dagens läge Arno Kantola. Lovisakören är en profan kör som sjunger nästan vad som helst, även kyrkomusik. Lovisakören övar regelbundet en gång i veckan varje tisdag kl.18.30 i Lovisa gymnasiums musiksal.


Till Lovisakörens obligatoriska program under året hör körens vårkonsert som brukar framföras i maj, uppträdande i någon form på Lovisadagen den 25.augusti och körens traditionella julkonsert som varje år hålls den 22.december kl.21 i Lovisa kyrka. Därtill gör kören en massa uppträdanden utöver de här.


Lovisakören brukar göra en utlandsresa vart annat år. Senaste körresan gjordes 2015 till Alicante i Spanien. Nu då det igen har gått två år har kören tänkt resa till Lummedalen/Oslo i Norge i oktober. Lovisakören kommer i huvudsak att framföra en konsert i Lummedalens kirke under resan men utöver det framförs även andra uppträdanden, så en sångfattig resa blir det nog inte. Man kan säga att Lovisakören har Norge som tema i år då vårkonserten med avsikt framfördes den 17 maj på Norges nationaldag.

Dessutom har kören fått med ett par som kommer från Norge.
Då Norgeresan är över kommer Lovisakören att ta fram julrepertoaren igen då det börjar övas för körens traditionella julkonsert 22 december. Som tidigare nämnts framförs julkonserten så sent som kl. 21 i Lovisa kyrka. Detta eftersom det ger en litet nattlig och lugnande stämning för såväl publik
som koristerna själv. I stort sätt sjunger kören en repertoar med traditionella kända julsånger. De senaste två åren har kören även ackompanjerats av en stråkkvartett på julkonserten. Med glädje har vi sett att publiken på julkonserten bara ökat från år till år och för allt fler blir julkonserten en betydande tradition.


Med andra ord har Lovisakören ett händelserikt år på gång och troligen många fler händelserika år på kommande. Men nu har Lovisakören ett långt sommarlov på gång och samlar krafter inför Norgeresan.

Joel Enqvist